Šta je Taekwondo

 

Šta je taekwondo

 

Taekwondo je relativno novo ime borilačkog sporta koji je nastao transformacijom starih korejskih vještina samoobrane. "Tae" u stobodnom prijevodu znači skočiti i zadati udarac nogom, "kwon" znači šaka, a "do" je princip, umijeće ili put. Iz ovoga proizilazi da riječ taekwondo možemo prevesti kao "umijeće borenja rukama i nogama". Ipak, taekwondo se ne može ograničiti samo na umijeće borenja. To je i duhovna disciplina, izvrsna rekreacija, a danas i modemi amaterski borilački sport sa strogo određenim pravilima takmičenja.

Glavninu taekwondo tehnika čine raztičite vrste udaraca i blokada koje se izvode nogama i rukama, a osobito su razvijene tehnike udaraca nogom u skoku po kojima je ovaj sport jedinstven u svijetu borilačkih vještina. U samoodbrani i višim stadijima vježbanja proučavaju se i raztičite tehnike bacanja, poluga na zglobovima, kao i udarci u vitalne tačke protivnika. Trening u taekwondou mogli bi općenito podijeliti u tri osnovne grupe. Prvu grupu čine "poomse" ili forme, ustvari strogo određen i smišljen redoslijed udaraca i blokada u kretanju. Postoji 8 vrsta Taegeuk juniorskih i Palgwe seniorskih formi za učeničke pojaseve, a zatim slijede kompliciranije forme za majstorska zvanja: Koryo, Kumgang, Taebaek, Pyongwon, Shipjin, Jitae, Chunkwon, Hansoo i Ilyo.

Jedan od najvažnijih aspekata treninga je sparing ili "Taeryon", što čini sportski dio taekwondoa, a čemu se nakon svladavanja osnovih tehnika pridaje najveća pažnja.

U svakom slučaju, ozbiljan učenik taekwondoa neće zanemariti ni disciplinu nazvanu "kyupka" ili lomljenje predmeta načinjenih od različitih materijala radi provjeravanja snage udarca, budući da bi isprobavanje udarca na protivniku moglo rezultirati ozbiljnim ozljedama pa čak i smrću. U Takvim prilikama snaga udarca se obično odmjerava na crijepovima, ciglama i daskama različite debljine, ali i na blokovima i kamenju! Takvi testovi snage udarca uobičajeni su na polaganjima za viša učenička i majstorska zvanja. Za majstora taekwondoa udarcem šake ili brida dlana nije nemoguće razbiti dasku debljine 5 ili više centimetara, a udarcem nogom u skoku mogu razbiti crijep ili dasku na visini iznad 2 metra!

Nije teško zamisliti kakav bi učinak takvi udarci imali u stvarnoj borbi, no filozofija i moralna načela taekwondoa dopuštaju njihovu primjenu samo u krajnjoj nuždi samoobrane.

U taekwondou postoji deset učeničkih zvanja "Geup":

10.     Kup bijeli pojas

9.       Kup bijeli pojas,

8.       Kup žuti pojas

7.       Kup žuti pojas

6.       Kup zeleni pojas

5.       Kup zeleni pojas

4.       Kup plavi pojas

3.       Kup plavi pojas

2.       Kup crveni pojas

1.       Kup crveni pojas

Nakon čega slijedi devet DAN stupnjeva crnog pojasa. Zvanja viša od 7-og Dan pojasa su rijetka i mogu se steći uglavnom nekim specijalnim zaslugama u širenju sporta, usavršavanju tehnike itd.

Iako za treniranje nije potrebna neka specijalna oprema i obuća, uobičajeno je da svi taekwondo sportaši vježbaju u tradicionatnoj bijeloj odjeći nazvanoj "dobok", koja se sastoji od donjeg i gornjeg dijela, preko kojeg se na propisani način veže pojas. Bijela boja doboka simbotizira ideal moralne čistoće vježbača, a nosioci crnih pojaseva imaju i crnu traku na ovratniku.

Taekwondo se može vježbati u dvorani i u prirodi, pojedinačno i u grupi, s partnerom ili bez njega, što je svakako velika prednost u odnosu na ostale sportove.

Osim što razvija skladno, jako i zdravo tijelo, Taekwondo posredno djeluje i na psihu vježbača. Trenirajući Taekwondo dulje vrijeme, stječe se samopouzdanje, jača volja i povećava mogućnost koncentracije, što je od velike koristi u svakodnevnom životu, a ličnost s takvim osobinama postaje i korisniji član šire društvene zajednice. Sagledavanjem vtasititih mogućnosti, takva se osoba oslobađa agresije, tako česte u prenapučenim gradskim sredinama, a naporni treninzi čine ih otpornijim na stresove, koji su nažalost, postali dio suvremenog života. Sportski susreti i nadmetanja izvrsna su prilika za stjecanje novih poznanstava i prijatelja širom svijeta; mogućnost da se lakše shvate i upoznaju drugi ljudi, ali i vlastita ličnost.

Taekwondo je sport koji se, za razliku od većine ostalih sportova, može prakticirati od rane mladosti pa do poznih godina, a redovitim vježbanjem tijelo se može održati vitkim i mišičavim čak i u dubokoj starosti.

Ukratko, mogli bismo reći: "Taekwondo je sport i vještina za cijeti život."